
måndag 20 december 2010
Elsa Beskow


Putte i blåbärsskogen. Blåbärssmaken når ända hit... Bilderna är hämtade från museets hemsida http://www.regionmuseet.m.se/
onsdag 15 december 2010
Vinterståndare
tisdag 14 december 2010
Illustration
måndag 13 december 2010
Spirande prydnadsgräs fint året om!
Prydnadsgräsen står lika fint och upprätt i dagens många minusgrader som de har gjort de sista veckorna, men då i sammanhang av snö kring tuvorna. På sina platser enormt mycket snö!
Det finns en hel del olika sorters prydnadsgräs att välja bland, med olika karaktärer och olika krav på växtplatsen. Flera av dem bildar arkitektoniska element i trädgårdsrummet. Ett par saker man bör tänka på vid val av gräs är jordförhållandena och tillgången på ljus! Några sorter klarar skugga bättre och en del vill ha fuktigare jord.
torsdag 9 december 2010
Roligt julklappstips för en ljusnande framtid

Vilken bra julklapp, till både stora och små! Perfekt att fortsätta pyssla även efter jul, och göra egna små krukor till vårens alla sådder. Använd gammalt tidningspapper och forma egna krukor med hjälp av krukmakaren. När det är dags att plantera ut sådderna sätter man ner hela krukan direkt i jorden, och medan rötterna växer sig starka multnar krukan bort. Ingen plast att förvara eller slänga... Och dessutom är de roliga att göra!

måndag 6 december 2010
torsdag 2 december 2010
Alla tider är trädgårdstider!
onsdag 1 december 2010
Mellanrum
torsdag 18 november 2010
Framsidan del 6: Marktäckarna
Till rhododendronbuskarna passar favoriten amerikanskt hönsbär Cornus canadensis. Blanda torv i jorden och ha lite tålamod: med tiden kommer den att sprida sig. De vita högbladen ger intrycket av en ren och vacker blomma, fastän själva blomman egentligen är grön och inte gör mycket väsen av sig. På hösten får den röda bär.
Framsidan del 5: Perenner
Framsidan del 4: Buskar
onsdag 3 november 2010
Lagerhäggens innanmäte

Det är alltid en fördel att forma växter då deras grenar är unga och späda, för att slippa stora snitt. Ibland får man dock inte den chansen och lite grövre grenar behöver kapas. Den städsegröna lagerhäggen Prunus laurocerasus tål som tur är hård beskärning och se här vad den skapat i sin märg - så vackert! Beskärningsuppdraget på bostadsgården i centrala Malmö går vidare.
måndag 1 november 2010
Framsidan del 3: häcken
Framför planteringen hos kunden med framsidan står en liten hårt klippt häck som en stadig kant. Den har en fin form - men en spireahäck, som detta är, vill helst vara friväxande för att komma till sin rätt.
Här upprepar vi alla arboristers mantra: rätt växt till rätt plats!
Det kan visst vara så att man i en tid tänker sig en friväxande häck, och att en annan tid sedan vill ha tuktade. Men vill man ha en klippt häck väljer man med fördel ett växtmaterial som passar att klippas.
Buxbom är ett förslag, och ett billigare och mera snabbväxande alternativ är liguster, Ligustrum vulgare, gärna den så gott som vintergröna ´Atrovirens´.
Ligustern kan formklippas och lekas med, släppas upp och klippas ner hårt. Den behöver inte vara statiskt formad år ut och in, utan tål att släppa fram fantasin för att skapa olika former. Se hur den böljar fram i bilden ovan (om man lyckas slita blicken från det ljuvliga blåregnet Wisteria floribunda).
Vårt förslag är att byta ut häcken till liguster och hålla den låg och stram i framkanten, för att släppa upp den till stora klot vid entrégången. Med rätt att leka vidare :-)
torsdag 28 oktober 2010
Framsidan, del 2: På höjden
River upp allt och börjar om?
Eller ser vad man har, tittar efter kvaliteter i det befintliga växtmaterialet och bygger vidare på det?
Vi valde, i samråd med kunden, det senare. Önskemålet är en lummig framsida, och här växer ett par rhododendronbuskar som bildar en stabil och vintergrön stomme. Utifrån dem bygger vi vidare med växter som trivs och kompletterar varandra.
Trädet i bortre hörnet har gjort sitt, och ska tas bort. Inifrån, som en utblick från fönsterna tänker vi att ett glanskörsbär kommer att bli ett vackert blickfång, såväl som utifrån. De vackra stammarna framträder mot det vintergröna, så välj med fördel ett flerstammigt träd för störst effekt.
För att markera entrén, och för att de är så fina!, placeras två järnekar på stam på var sin sida om dörren. De är lite ömtåliga och kan behöva vintertäckas, men gör det till en installation i sig med värmande ljusslingor och skyddande textil den kallaste perioden!
Ilex aquifolium järnek på stam (bilden tagen i Villa Sassis trädgård i Lund)
Idag växer rosor på samma plats, vilka flyttas in till en solig plats i trädgården. Rosor är underbara - när de blommar. Men resten av året, då när vi använder framsidan som mest, bjuder de mest på ogästvänliga taggiga stammar - inte alls den lummiga karaktär vi eftersträvar här.
Utanför köksfönstret, i andra delen av framsidans planering, önskar vi kunden denna underbara höstfägring:
Sorbus commixta ´Carmencita´Carmencitarönn
Den lilla Carmencitarönnen blir ett lagom stort träd för en framsida. Den har fina knoppar att glädjas åt under vinter och vår, innan det skira bladverket spricker fram.
fredag 22 oktober 2010
Framsida
Men en lättskött framsida måste inte vara kal! En lummig framsida behöver inte vara mera skötselintensiv än andra - det enades vi om tillsammans med en kund igår!
Framsidan är hemmets ansikte utåt, som bjuder in att säga något om de som bor här.
Och inte minst: vad vill jag själv mötas av när jag kommer hem?
Tycker jag om vad jag upplever det första jag gör när jag öppnar dörren på morgonen?
På en vandring i ett 70-talsområde i våras, fångade denna framsida oss. Vilken underbar trädgård! Som en välkomnande famn att komma hem till! Vem vill inte gå in under den blommande trädkronan och njuta av blommande lökväxter?! Ett vackert mellanrum som slussar oss mellan det privata hemmet och gatans offentlighet.
Och ja; det var ett trevligt möte med den för oss okända personen som öppnade dörren och lät oss ta bilder. Omsorgen om entrén bar med en känsla av det...
måndag 18 oktober 2010
onsdag 13 oktober 2010
Möte i myllan
måndag 11 oktober 2010
Lavendula angustifolia & Centranthus ruber - favoritkombo
Pipörten, en problemfri flerårig växt som gärna dyker upp bland skrevor och i murar! Lättodlad med andra ord och trivs i full sol i torra lägen.
Bedårande blommor i olika röd/rosa nyanser.
Lavendel, behagligt doftande och vacker med sitt silvriga bladverk. Attraherar fjärilar och humlor. Fin att regelbundet varje vår klippa tillbaka för en mer formstark planta eller tillåt den förvedas och bre ut sig som den själv vill. Vackert vilket som!
Bedårande blommor i olika röd/rosa nyanser.

torsdag 7 oktober 2010
En liten trift på vift
måndag 4 oktober 2010
Färgexplosion på vildvin och japanlönn
Det går inte att gå förbi utan att ta en bild!
lördag 2 oktober 2010
Arbete i det gröna
måndag 27 september 2010
Höstlikt
Höstlikt med häftiga fruktsättningar som hos körsbärsbenveden Euonumus planipes eller hos blomsterkornellen Cornus kousa, om man har haft turen att ha kunnat njuta av flitig blomning tidigare.

Etiketter:
bladverk,
höst,
höstfägring,
katsura,
kärleksört,
Prunus
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)