River upp allt och börjar om?
Eller ser vad man har, tittar efter kvaliteter i det befintliga växtmaterialet och bygger vidare på det?
Vi valde, i samråd med kunden, det senare. Önskemålet är en lummig framsida, och här växer ett par rhododendronbuskar som bildar en stabil och vintergrön stomme. Utifrån dem bygger vi vidare med växter som trivs och kompletterar varandra.
Trädet i bortre hörnet har gjort sitt, och ska tas bort. Inifrån, som en utblick från fönsterna tänker vi att ett glanskörsbär kommer att bli ett vackert blickfång, såväl som utifrån. De vackra stammarna framträder mot det vintergröna, så välj med fördel ett flerstammigt träd för störst effekt.
För att markera entrén, och för att de är så fina!, placeras två järnekar på stam på var sin sida om dörren. De är lite ömtåliga och kan behöva vintertäckas, men gör det till en installation i sig med värmande ljusslingor och skyddande textil den kallaste perioden!
Ilex aquifolium järnek på stam (bilden tagen i Villa Sassis trädgård i Lund)
Idag växer rosor på samma plats, vilka flyttas in till en solig plats i trädgården. Rosor är underbara - när de blommar. Men resten av året, då när vi använder framsidan som mest, bjuder de mest på ogästvänliga taggiga stammar - inte alls den lummiga karaktär vi eftersträvar här.
Utanför köksfönstret, i andra delen av framsidans planering, önskar vi kunden denna underbara höstfägring:
Sorbus commixta ´Carmencita´Carmencitarönn
Den lilla Carmencitarönnen blir ett lagom stort träd för en framsida. Den har fina knoppar att glädjas åt under vinter och vår, innan det skira bladverket spricker fram.
Blir jättefint tror jag, bra när man kan bygga vidare på det som finns! Tycker jag känner igen glanskörsbäret är det inte hos Anders? trevlig helg!
SvaraRaderaHelt riktigt, Sophia;-)
SvaraRaderaHa en skön helg!