torsdag 22 december 2016

Feelgood i fåtöljen
-Vilken vacker bok!
Kollegan på kontoret lyfter upp boken och bläddrar, och den ena vackra bilden efter den andra får oss att glömma julstressen en stund och drömma oss bort... Bort till Italien, till sommaren och solmogna fikon. 

Peter Englanders bok Om konsten att odla den omöjliga är egentligen mer av ett uppslagsverk för medelhavsväxter som på ett eller annat vis kan odlas hos oss. Vår Medelhavsträdgårdsbanérförare vill föra ut att modet - och lusten!- att själv odla växterna med doft och smak av sydligare breddgrader. Visa upp och berätta om alla de växter han odlar och är så passionerat förtjust i.


Villa Gamberaia i november. Citrusfrukterna lapar sol på terrassen utanför orangeriet. 

Passionen smittar! Den vackra boken är en riktigt feelgoodbok. Sidor i behagligt papper, vackert formgiven och med bilder som berättar mer än vilken växt det är; de skapar lust och längtan och snudd på doft av växten. Texten löper lätt och är full av utvidgningar och historier.

"På ett eller annat vis" kan vi få växterna att överleva på våra breddgrader. Den lugnaste varmaste solbakade södersidan räcker inte alltid, många växter måste övervintras ljust och några grader ovan nollstrecket. Helst i ett orangeri. Dessa magiska byggnader. Var nyligen i Villa Gamberaia utanför Florens, där ett stort orangeri stod tomt som en balsal och väntade på sina gröna invånare som stod i sina stora vackra krukor och lapade sol på terrassen utanför.

Under Gartnerihistorisk konferens som anordnades på Fredriksdals museer och trädgårdar i oktober presenterades Gunnebos Orangörsutbildning. En utbildning om orangerier och växterna. Den har anordnats en gång, och planer finns för framtiden. Just sayin´....

Men under lediga juldagar kryper jag gärna upp i favoritfåtöljen med en filt och bläddrar vidare i Om konsten att odla det omöjliga. Helt omöjligt verkar det ju inte....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar