måndag 21 februari 2011

Drömträdgården - en man och hans verk: Keith Wiley

På tal om tv-program... Vi tackar bloggen Rubens rabatter för att han tipsar om att man kan se Landscape man som Kanal 9 visar på nätet! Klicka på länken. Och gör det nu, för det första avsnittet visas bara fram till den 23 feb kl 21.00!

I första avsnittet träffar programledaren Matthew Wilson Keith Wiley, som tillsammans med sin hustru Ros bygger upp en fantastisk trädgård i Devon i södra England.

Vi hade förmånen att få lyssna till Keith Wiley då han höll ett par föreläsningar i Alnarp för ett par år sedan. Genom sin sympatiska uppenbarelse, passionerade engagemang och bilder på de mest fantastiska planteringar fångade han oss helt och slog an en särdeles poetisk trädgårdssträng inom oss.

Keith Wiley största inspiration är naturen, och han visade fantastiska vyer från Sydafrika, från Alperna, från USA... I sina egna planteringar tolkar han intrycken, och resultaten kittlar sinnena på ett särdeles vis.

Keith Wiley verkade i 25 år som ansvarig för trädgårdarna vid The Garden House. De senaste åren har han skapat en egen anläggning Wildside Nursery, och det är det arbetet vi får ta del av i programmet. Vad som inte framkommer i programmet är vilken fantastiskt kunnig växtmänniska han är, att det här är en trädgårdsmänniska med enorm växtkännedom och en poetisk känsla för design.

Varför har vi då inga bilder därifrån? Ja, varför? Det undrar vi också, hur kan det komma sig att vi inte varit där än? Men de kommer... Tills vidare får vi se programmet, njuta bilder i en artikel i The Telegraph och rekommendera hans bok "on the wild side, experiments in new naturalism" (bilden från adlibris)

5 kommentarer:

  1. Ja, jag tackar också Ruben - jag hade en mysig lördagkväll med Keith och Ros! Helt fantastiska visioner och galet och vackert och fantastiskt och alldeles underbart...

    Jag hoppas verkligen att hans backar och dalar också blir planterade enligt hans visioner. En hel kulle med amaryllis var det ja...

    Tack för boktipset - ska lägga det på minnet då detta planteringssätt tilltalar mig mycket.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  2. Hej,
    vad kul att ni hittade programmet! Igår, när jag tittade in på Kanal 9:s sida, hade 90 personer klickat i att de gillade programmet. Det låter som en hög siffra, så jag tror, ingen kan undgå att fascineras av paret Wiley. Men även programledaren gjorde ett bra jobb! Hoppas att även nästa program kan ses via webben. Jag har sett någonstans, och hoppas det stämmer, att Comhem kommer att sända Kanal 9 gratis från och med 24 februari och året ut.
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    25.e februari skall det vara!
    /R

    SvaraRadera
  4. Kan bara hålla med om denna underbara man. Har besökt trädgården 2 gånger och den är helt fantastisk!

    SvaraRadera
  5. Åh, vad bra: ett par dagar kvar: tack igen Ruben! Lyckliga du, trädgårdsingenjören - vi lyssnar... ett besök dit står högt högt på prioriteringslistan. Och Anna Vattenkanna, boken är fin :-)

    SvaraRadera