onsdag 2 februari 2011

Mässtider!


Park & Landskap hette mässan vi besökte på Slagthuset i Malmö igår. Imorgon träffar vi nog på en del av utställarna på Ling-dagen i Alnarp. Igår fick vi en myt spräckt: vi har hört att det inte finns några svenska tegelbruk kvar, men det är inte sant! I Enköping tillverkas fortfarande tegel, och även det som är intressant för oss: det hårdare brända markteglet som inte spricker av tjälen. Fast tillverkningen ägs idag av ett företag med säte i Wien. Annars importeras mycket marktegel från Danmark av olika företag, och även från Tyskland och Holland mfl länder.
Vi är svaga för att använda marktegel i trädgården. Det är tilltalande att använda marktegel från ett närliggande bruk, eftersom det är leran från platsen, att man förankrar materialet i trädgården med platsen. Men de flesta bruken är som sagt nerlagda, och begagnat tegel betingar sitt pris. Det öppnar å andra sidan upp för att leta efter ett tegel man själv tycker om - finns många vackra marktegel i olika nyanser att välja bland!
Tegel är skapat av de fyra elementen, stod det att läsa i en av broschyrerna som följde med hem. Jord, luft, eld och vatten. Så enkelt. Det tycker vi om.

2 kommentarer:

  1. Åh Lingdagen så trevligt! Kikar in på deras hemsida och ser att Ulf Nordfjell minsann ska dit och förgylla dagen ieftermiddag, Hoppas ni får en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Kul att ni slår ett slag för marktegel! Älskar marktegel, har en hel del som jag köpt begagnat, två uteplatser är belagda och en tredje ska bli i sommar. ha det fint/Sophia

    SvaraRadera