måndag 10 maj 2010

Prunus i Alnarp

Vi var många! Dendrologiska utskottet i Alnarp hade bjudit in Cecilia Öxell att berätta om prydnadskörsbär under en lunchvandring i Alnarpsparken, och vi var många som ville lyssna.

I Japan, där Cecilia Öxell varit på flera studieresor, vallfärdar folk till parkerna för att fira trädens blomning. Seden sprider sig hitåt, och i Kungsträdgården i Stockholm njuter många körsbärsträdens blomning just nu. Så sympatiskt!

Vi njöt både blomningen i Gunnars trädgård och all kunskap om det stora Prunus-släktet vi fick oss till livs.

Stigen är täckt av blomblad av Prunus 'Accolade' som tagits av vinden.


En kall och murrig morgon sprack upp till en härlig vårdag och solen lekte i blombladen på Prunus 'Accolade'

Prunus serrulata ´Amanogawa´bjuder inte bara fägring för ögat, den doftar också.
Det finns så många prydnadskörsbär att välja bland. Enkla blommor eller fyllda? Tidig blomning eller sen - Prunus nipponica var nästan överblommad medan Prunus ´Fugenzo´fortfarande stod i knopp. Förra året blommade den för fullt den 4 maj, så nog är våren sen i år. Det finns upprättväxande eller träd med hängande grenar, pelarformade och stora härliga träd som skapar underbar lätt skugga.
Varmt tack Cecilia Öxell för en mycket givande lunchvandring!
Och en eloge till Dendrologiska utskottet som bjuder fantastiska föreläsningar, vandringar och exkursioner.

7 kommentarer:

  1. Hej tjejer,
    Vad roligt att ni vill var amed på svenska trädgårdsbloggar. Ni är hjärtligt välkomna, ser att ni redan länkar.

    Ha det gott
    Anna

    SvaraRadera
  2. Den lunchen måste ha varit intressant! Jag som precis går och grunnar på två prydnadskörsbär längs husets södersida. Finns det någon särskild sort som passar bäst i zon3/4?
    Ha det gott och tack för sköna bilder,
    Charlotta

    SvaraRadera
  3. Prydnadskörbär-träd är verkligen fina med sina triljoner av rosa blommor. Det är träd som verkligen märks under våren. Håller också på att fundera över att skaffa ett sådant...

    Härlig och informativ lunch det verkar ha varit!

    Ha' det bra!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  4. Hej Charlotta! Det var en härlig lunch, fjärran från regn och rusk som denna dagen bjuder... Det finns flera prydnadskörsbär som växer i zon 3/4. Prunus avium 'Plena' är vitblommande med dubbla blommor, som blommar helt underbart. Men det blir stort, 10-12 m högt och 8-10 m brett. Ett mindre vitblommande träd är Prunus x goundouinii 'Schnee', som blir 4-5 m högt och brett.

    Prunus sargentii, bergkörsbäret blommar i bladutspringet i rosa, och får helt underbara höstfärger!

    Slutligen Prunus nipponica 'Brilliant' eller 'Ruby', som blommar överdådigt i vitt eller rosa i april-maj på bar kvist. De blir mindre, 2-4 m och ungefär lika breda, med en vasformad upprätt krona.

    Nu har du lite att välja på! Tänk hur du vill ha platsen, om det ska vara stora luftiga träd som skänker behaglig skugga varma sommardagar, eller mer strama träd. Soligt och hyfsat näringsrik vädränerad jord vill prydnadskörsbären ha. Underbart blir det, hur du än väljer! Jag brukar skänka den trädgårdsmästare som planterade ett körsbär i kvarteret intill en tacksamhetens tanke varje vår... Lycka till. /Cecilia

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vilken rundvandrign och vad vackert det är när det har fallit ner också.
    Accolade är min favorit för den är så rolig att driva kvistar på så där i januari typ.
    Grenarna faller så snygg i bild.. hi hi

    Ha det gott
    annika

    SvaraRadera
  6. Tusen tack,Cecilia, för alla de fina förslagen och tipsen! Jag riktigt ser framför mig hur fint det skulle kunna bli, på södersidan av huset.
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  7. Väl bekomme, och varmt lycka till! Och du, det finns ju de vanliga också, de som ger frukt och skir skugga. De blommar också överdådigt nu, väl värt att fundera över.

    SvaraRadera