lördag 17 april 2010

Scilla sibirica

Den ryska blåstjärnan Scilla sibirica breder ut sina blå mattor i parker och trädgårdar. Blåstjärnan förväxlas lätt med vårstjärnor Chionodoxa, men blåstjärnan känns enklast igen på sina fristående blå ståndarknappar. I Holmgrenska parken i Lund har den förvildat sig i takt med trädgårdens förvildning - en gång var detta en trädgård till en villa utanför stadens vallar, som donerades till staden för att vara ett grönområde som skulle sköta sig själv. Almsjukan har dock gjort mänskliga ingrepp nödvändiga, och flertalet träd är fällda.

Så tacksamma vi är nu, att någon planterade lökarna då, en höst för länge sedan! Det ska jag komma ihåg i höst.... när det tar emot att gå ut i geggan och kylan för att trycka ner små små lökar med frusna fingrar... då gäller det att minnas hur vårsolen lyste genom de blå kalkbladen och hur den ska lysa genom nya kalkblad många många vårar framöver, för mig och mina barn och deras barn och deras kompisars barnbarn och vem vet vem som mer kommer att uppleva detta!?


6 kommentarer:

  1. Man blir så lycklig av att se dessa söta, skira blommor bilda fantastiska blå mattor. Vilka härliga bilder!

    SvaraRadera
  2. Vad fin den är den ryska blåstjärnan - vad man får lära sig...

    Visst känns våren långt bort på hösten när allt alla lökar ska ner...och ibland tar det emot om man kanske inte riktigt orkar och vips så är det för sent och marken är frusen.... För att inte det ska inträffa (man vill ju se alla tulpaner och annat på våren) brukar jag försöka komma till skott så tidigt som möjligt på hösten med lökplanterandet, när det fortfarande är ljumt ute, så att det inte blir så jobbigt som när man skjuter upp det.

    Det är ju helt fantastiskt att få uppleva sådan fält som du visar på bilden med vårblommor...det är nästan paradisiskt - eller hur!

    Ha' det gott!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  3. Luvligt underbart och alldeles fantastiskt....
    Ha en skön kväll
    annika

    SvaraRadera
  4. Vilket ljus du fångat i den blå Scillan!! Den ser delikat ut! Kram!

    SvaraRadera
  5. Det ÄR lite magiskt att vandra i denna gamla igenvuxna trädgård! Och jag hoppas göra som du Charlotte och plantera lökarna tidigt i höst, så de hinner utveckla sig ordentligt innan kylan kommer. Och inte hacka ner dem på nyårsafton vilket har hänt... men det funkade, tulpanerna kom upp den våren vill jag minnas...

    SvaraRadera